joi, 12 februarie 2015

Prajitura cu cocos




Când eram mică, o bucătăreasă pricepută i-a descoperit mamei mele talentul în ale prăjiturilor şi a îndemnat-o să se perfecţioneze în acest domeniu. În anii aceia, mai multe cupluri dintre cunoscuţii familiei s-au căsătorit şi au rugat-o să le pregătească prăjiturile pentru nuntă.

Rememorez cum priveam fascinată, cu ochi de copil, vasele imense în care se făceau mai bine de zece porţii de prăjitură o dată. Vedeam cum mama mea ştia să dea fiecăreia dintre prietenele care se ofereau să o ajute o responsabilitate, cum se asigura de nenumărate ori că ouăle pe care le-a adus gazda pentru prăjituri sunt foarte proaspete, cum mă punea să învârt în cremele calde ca să se răcească mai uşor şi nu o dată „m-a prins” gustând din dulcele aromat.

Îmi amintesc şi mesele pline de prăjituri pe care doar ea le glazura, doar ea le felia, doar ea aranja primul platou ca model pentru celelalte, doar ea punea din fiecare fel în prima caserolă ca să fie cât mai armonios aranjate... Nu pentru că firea ei ar fi fost aşa, nu pentru că ar fi una din persoanele care-i privesc pe alţii de sus şi nu îi consideră suficient de capabili, ci pentru că şi-a câştigat încrederea fetelor care o ajutau şi pentru că au văzut ce minunăţii ies din mâna ei.

Mulţi ani mi-a fost frică să încerc una din prăjiturile pe care le pregătea atunci. Crema pe abur, în care trebuia amestecat încontinuu pâna la consistenţa perfectă, mi se părea o provocare de netrecut. Nu mai ţin minte când am încercat, totuşi, să pregătesc de una singură acea prăjitură. Probabil când mi s-a făcut prea dor de desertul meu preferat. De la acea primă încercare nu mai cred că e prea greu.

Şi ştiu şi de ce. Pentru că e atât de delicioasă încât merită. Pentru că o porţie nu e la fel de mult ca zece. Pentru că, atunci când iubitul se oferă să te ajute şi învârte el cu sârguinţă în crema pe abur, nimic nu poate fi prea complicat.


Prăjitura e formată din două blaturi şi cremă, şi cantităţile sunt suficiente pentru o tavă de 37x28 cm, adică o porţie mare.

Primul blat, foarte subţire, se pregăteşte din:
-         2 ouă, albuşul separat de gălbenuş
-         2 linguri de apă
-         4 linguri de zahăr
-         2 linguri de ulei
-         4 linguri de făină
-         un vârf de cuţit de praf de copt

Cele două albuşuri, apa şi praful de copt se bat până se obţine o spumă tare. Se adaugă zahărul şi se mixează până cristalele se dizolvă complet. Se pun uleiul şi gălbenuşurile şi se amestecă uşor, de sus în jos. Apoi se pune făina cernută. Se întinde într-un strat subţire, pe hârtia de copt, şi se coace. Se lasă la răcit în tavă.

Al doilea blat:
-         7 ouă
-         200 g zahăr
-         200 g nucă de cocos
-         100 g făină cernută
-         o jumătate de linguriţă de praf de copt

Albuşurile se bat cu praful de copt, apoi se adaugă treptat zahărul. În spuma tare obţinută se pun cocosul şi făina şi se amestecă uşor, de sus în jos. Această compoziţie se aşează peste primul blat, în aceeaşi tavă, şi se dă la cuptor până începe să se desprindă de pe hârtia de copt.

Crema:
-         7 gălbenuşuri
-         300 g zahăr
-         350 g unt
-         100 g făină
-         120 ml lapte

Gălbenuşurile şi 150 g zahăr se mixează într-un vas metalic cu baza rotunjită până când amestecul creşte în volum şi se deschide la culoare. Se adaugă făina cernută şi apoi laptele. Se pune pe baie de abur şi se amestecă, acordând atenţie şi pereţilor vasului, până când crema se îngroaşă şi se văd bule de aer ridicându-se la suprafaţă. Se lasă să se răcească aproape complet. Untul se spumează cu 150 g zahăr şi apoi se adaugă pe rând câte o lingură din compoziţia făcută pe abur, amestecând mereu în acelaşi sens, până când creşte în volum şi se obţine o cremă fină, pufoasă, care se pune peste blatul rece. Ca decor se rade ciocolată albă sau se presară fulgi de cocos.  

Prăjitura elegantă a cucerit nu doar inima mea de atunci, ci şi mintea mea de acum, şi e unul dintre motivele pentru care îmi place să spun că voi rămâne mereu copil!


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

@Corina. Un produs Blogger.

Cele mai citite postari:

Persoane interesate

Arhiva

Despre noi...

De multe ori valurile timpului te poarta pe nisipuri stralucitoare si aurii, mai mult decat ti-ai fi imaginat. Au trecut ani de zile (cam 7-8) de cand, timid, o copila de nici 16 ani impreuna cu mama ei s-au avantat in necunoscutul internetului. Ne-ati fost alaturi, ne-am cunoscut si am comunicat cu multe dintre dumneavoastra. Fie pasiunea pentru vintage, fie dragostea pentru handmade ne-au unit.

Copila a crescut si s-a casatorit cu un om minunat, care a continuat ce au inceput parintii - sa sustina tanara cutezatoare. Acum noi doi traim zile minunate. Sotul meu drag visa demult ca una dintre camere sa o amenajam pentru a ne fi dormitor. Apoi a cedat cu drag camera ca sa ne facem in ea un atelier cochet de creatie vestimentara - dormitorul fiind acum cea mai micuta dintre camerele casei, dar suficienta pentru cuibusorul intim pe care vrem sa il reprezinte.

Peretii atelierului nostru au fost doar caramida - am avut mult de lucru pana sa fie gata. Pana atunci, masinile de cusut au stat intr-o alta camera, si am pornit activitatea. Din februarie 2016, ne-am mutat in atelier! Una dintre cele mai dragi realizari ale noastre e cuibusorul in care ma pot desfasura asa cum îmi place mie si-mi pot pune in practica toate proiectele!

Intre comenzile care nu au întârziat sa apară, intentionez sa imi las si propria imaginație "sa danseze", iar rezultatele vor fi disponibile pentru vanzare în pagina Creațiile noastre.

Fie ca doriti sa cumparati ceva din produsele disponibile, sau vreti sa cream impreuna o tinuta pentru un eveniment sau pur si simplu pentru a va sublinia feminitatea, trasatura ce trebuie sa ne defineasca pe toate zi de zi, sunt deschisa la idei si ma puteti contacta la tel. 0746071717 sau corinaberciu@ymail.com.

O altă pasiune de-a mea este să-mi aștern ideile în scris, motiv pentru care în paginile Gânduri și Informații utile veți putea citi materiale compuse de mine în care veți regăsi fie lucruri personale, fie noutăți din diferite domenii sau link-uri spre unele site-uri ce mi se par că merită atenția dvs.

© CATMade by Corina Toldas, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena