Primul gând al dimineții se-ndreaptă mereu spre cel ce mi-e alături zilnic
și împreună cu care sunt pregătită să înfrunt orice furtună, fie ea și de
amploarea unui uragan... Încă în mrejele somnului, mă îmbrățișează duios și
parcă, mai mult decât odihna de întreaga noapte, acest gest mă umple de energia
necesară zile ce abia începe. Nu după mult timp de la dulcegăriile de dimineața,
trupul meu prea îndrăgostit de-a fi paralel cu podeaua ca să-și dorească vreo
perpendicularitate matinală începe să își vină în fire, când simte mirosul de
cafea fierbinte, aburindă, pe care o beau mereu fără zahăr, pentru că așa e perfect
de amară și aromată (... guess that`s
what some people name procaffeinating
– the tendency to not start anything until you`ve had a cup of coffee).
Mă gândesc uneori cum ar fi să trăiesc într-un imperiu al cafelei, cu
locuințe și clădiri decorate cu mozaicuri din boabele diferit colorate, cu
drumuri pavate cu cafea, mașini care să funcționeze antrenate de lichidul plin
de vigoare... Poate că mă-ndrept spre prea fanteziste tărâmuri – mult mai la
îndemână ar fi să administrez o cafenea. Dacă aș face această alegere, m-am
informat mult și cu siguranță aș hotărî să deschid localul în sistem de franciză. De ce? Motivele sunt mai multe
la număr.
Franciza – atuuri și posibilități pe care le oferă
Franciza presupune o colaborare strânsă între două entități juridice
diferite: una dintre ele pune la dispoziție marca proprie, know-how-ul,
procedurile și alte drepturi de proprietate intelectuală, iar cealaltă se
folosește de acestea în schimbul unei contribuții financiare. Toate aceste acțiuni
sunt, desigur, reglementate printr-un contract complex încheiat între cele două
părți. Această definiție vagă a francizei oferă și un prim motiv pentru
opțiunea mea, menționată mai devreme. Aș alege oricând o franciză în locul unui
start-up în domeniul acesta deoarece francizorul conduce deja o afacere de
succes și oferă o „rețetă” ce garantează bunul mers al lucrurilor.
Pe lângă faptul că riscurile sunt mai mici la deschiderea unei francize
decât în cazul unui start-up, iar know-how-ul este împărtășit, cu
obligativitatea păstrării acestuia în strictă confidențialitate atât pe
parcursul contractului de francizare, cât și după aceea, această formă de
organizare e avantajoasă și din alte perspective. Cei care au investit timp și
sume considerabile de bani în formarea imaginii unei companii știu cât de
costisitor pe toate planurile poate fi acest lucru. În cazul unei francize,
primești totul de-a gata și ai garanția că logo-ul și toate celelalte detalii
ce țin de imagine au fost lucrate de profesioniști și au priză la public, atrag
clienți.
De asemenea, între francizor și francizat e obligatorie menținerea unei
legături strânse, iar cele două părți trebuie să conlucreze la același
obiectiv: apărarea intereselor afacerii și extinderea acesteia. Ce începător în
ale antreprenoriatului nu și-ar dori să îi fie puse la dispoziție toate
informațiile necesare, pe care să le absoarbă și apoi să le aplice, astfel
încât afacerea sa să înflorească?
Francizarea nu înseamnă nicidecum plafonare, deși are ca bază ceva
construit de alte persoane, pe idei și concepte care trebuie să fie păstrate și
susținute. Când spun asta, mă gândesc ca argument la posibilitatea de a avea o
masterfranciză, adică de a deține exclusivitate pentru respectiva afacere pe un
teritoriu mai larg, de exemplu în România. Un antreprenor cu putere financiară
mare nu se va da înapoi de la a semna un contract de masterfranciză, mai ales
având în vedere că totalul de costuri pentru prima unitate deschisă e cu 30-40%
mai mare decât pentru următoarele. Așadar, faptul de a avea mai multe locații
implică un rulaj mai mare, lucru ce generează cu certitudine profit consistent.
Grupul Partener Coffee Services oferă The Coffee Shop, o franciză de
cafenea creată cu obiectivul de a deveni cel mai extins concept bazat pe
comercializarea de cafea. Inovația este cuvântul cheie, tocmai de aceea mi-a
atras atenția această franciză
profitabilă. Alte avantaje pe care francizorul le oferă și de care m-aș
folosi pentru a dezvolta afacerea în Baia Mare sunt, de exemplu, faptul că se
asigură vizite lunare în urma cărora se oferă sprijin pentru creșterea
performanțelor în locația respectivă, dar și training-urile specializate și
faptul că designul și amenajarea sunt customizate (și arată nebunește de
bine!!!).
Pentru că reclama cea mai bună o constituie o experiență personală a
clientului, m-aș asigura că prietenii și cunoscuții mei își creează ocazii de a
testa The Coffee Shop din Baia Mare. În urma gradului mare de implicare al meu
ca administrator, dar și al personalului, în conformitate cu informațiile oferite de
francizor, rezultatele nu s-ar lăsa așteptate. Post-urile pe Instagram,
check-in-urile, selfie-urile, recenziile pozitive – toate ar stârni curiozitatea în rândul prietenilor prietenilor mei, care, mai
întâi din dorința de nou și apoi atrași de standardele înalte de calitate
îmbinate cu prețuri accesibile, ar deveni clienți stabili.
Video-ul următor prezintă activitatea din umbră care stă în spatele The
Coffee Shop. Cu asemenea susținere, eforturi și obiective de viitor, cu
siguranță o cafenea în care să ai la fel de multă intimitate și căldură ca și
în propriul cămin și care să îți ofere în același timp și produsele cele mai
calitative, proaspete, de nivel înalt, nu are cum să eșueze.
Ce, cum, când, unde și cu cine?
Poate vă e cunoscută înșiruirea de mai sus din clipul muzical „De ce m-ai
șters de pe Facebook”, pe care, deși offtopic, vi-l recomand pentru două-trei
minute de amuzament și relaxare. În domeniul francizelor, aceste întrebări au
și mai mult sens. Ce? Afacere
profitabilă. Cum? Implicându-te în
mod responsabil. Când? Odată ce ești pregătit să investești și
dorești să ai rețeta sigură și garanția succesului. Unde? Chiar în zona ta, sau pe un teritoriu mai mare dacă dorești
să conduci o masterfranciză. Cu cine?
Cu francizorul, care-ți va fi sprijin și sfătuitor necondiționat. Cele mai de
încredere contracte de acest fel le poți încheia prin intermediul francize.ro,
site pe care îl admir pentru informațiile clare pe care le oferă și pentru
francizele (multe la număr) pe care le prezintă.
Mult succes și nu uita: Everything gets better with a cup of coffee!
(Articol înscris în competiția Spring SuperBlog 2017, proba 5.)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu