sâmbătă, 13 ianuarie 2018

Despre recycling, upcycling si un concurs...

Unora le susțin viața. Altora, crud și insidios, le-o curmă. Gropile de gunoi neconforme sunt răspândite pe tot cuprinsul țării și de ele depinde viitorul multora – a fiecăruia dintre noi, la urma urmei. Prea mulți oameni trăiesc din deșeurile găsite acolo, și mult prea mulți mor din cauza bolilor produse de elementele nocive din deșeurile ce se descompun și ajung în apă, în aer și în sol.    

Sursa: casutaoliviei.ro
La nivel teoretic, s-au luat măsuri pentru a stopa acest fenomen. Totuși, rezolvarea ține de o schimbare a atitudinii fiecăruia dintre noi. Tu colectezi deșeurile selectiv? Ar fi primul pas înspre un viitor mai curat. Omul nu va reuși niciodată să rezolve definitiv probleme spinoase precum aceasta, a deșeurilor, și asta dintr-un motiv simplu și dovedit de-a lungul mileniilor de istorie: nu e conceput pentru a se conduce singur. Totuși, pământul e o locuință prea frumoasă pentru a fi poluată într-o asemenea măsură din cauza neglijenței mele sau a tale...

În plus,  reciclarea - colectarea selectivă a deșeurilor pentru a fi prelucrate din nou - reprezintă,  evident, un avantaj financiar, pentru că este sinonimă cu economia de materii prime. De exemplu, reciclarea maselor plastice înseamnă o utilizare mai mică a resurselor de petrol, în timp ce refolosirea hârtiei uzate ca materie primă salvează mii de copaci anual.

Așadar, reciclează! Peștii buzați și guvizii colorați curăță pești marini ori chiar și rechini. Râmele se hrănesc și, în același timp, curăță solul. Crocodilii, animale necrofage, păstrează curate apele curățându-le de stârvuri. Superba floare de lotus se curăță singură, picăturile de apă ce se rostogolesc pe suprafața frunzelor sale îndepărtând particulele ce ar putea-o contamina. E de dorit atunci ca noi, făpturi inteligente, să ne îngrijim ca deșeurile pe care le producem să fie cât mai chibzuit repartizate în funcție de proveniența lor. 

Detalii despre modul corect de a le colecta sunt ușor de găsit și nici măcar nu sunt foarte greu de aplicat. De aceea, nu voi insista pe această temă. Prefer să îți aduc în atenție o modalitate practică și potrivită pasiunii mele legate de crearea unor piese vestimentare interesante și originale. 

Așadar, odată cu provocarea de la casutaoliviei.ro de a scrie pe tema reciclării deșeurilor am decis să încep o serie de mini-tutoriale pentru a te ajuta să refolosești în mod original piese de îmbrăcăminte sau alte obiecte de prin casă la care în mod normal ai fi renunțat. 

În acest prim episod, am ales un cardigan cu mânecă scurtă pe care nu l-am mai purtat de ceva timp pentru că avea un croi ce nu îmi flatează silueta actuală. Prefer să am talia marcată, iar această piesă este într-un alt stil.

 
Așadar, am început cu acest cardigan marca Next, pe care mi-am propus să îl transform într-o fustă nonconformistă. Mi-am pregătit ac, ață și o foarfecă, dar și câteva ace cu gămălie și un ac de siguranță, o panglică asortată (aproximativ 1.5 m), pistolul cu silicon și câteva paie de băut diferit colorate.

Am decis să folosesc zona decolteului cardiganului ca talie a fustei. Așadar, am dat nasturii jos, cu atenție pentru a nu tăia materialul de bază, ci doar ața cu care erau cusuți. Am suprapus aproximativ 7 mm mijlocul fețe, am prins în ace cu gămălie și am cusut de mână, ascuns, astfel încât am obținut deja fusta, urmând doar să îi aducem mici îmbunătățiri. Nu am omis să închid butonierele, cosând tot de mână. Observi, poate, că am lăsat în partea de sus o mică zonă necusută – am procedat așa pentru că mi s-a părut că ar fi un detaliu interesant, mai ales că acest tip de fustă va fi mereu purtată cu un top înăuntru.


Mai apoi, am prins panglica în acul de siguranță și am introdus-o la distanțe egale în ochiurile țesăturii, astfel încât fusta poate fi îmbrăcată ușor și mai apoi strânsă pe talie după măsura celei care o va purta.


Pentru că finisajele sunt de mare importanță chiar și în proiectele de acest gen, am topit capetele panglicii, ca să nu se destrame la purtare: 


Am cusut cu atenție baza mânecilor, după cum este marcat în imagine, apoi am folosit nasturii pe care i-am dat în primă fază jos pentru a prinde mânecile cardiganului aproape de linia taliei. Astfel am obținut buzunarele laterale, elementul central de interes al fustei.


Poate că te întrebi la ce am folosit paiele multicolore. Le-am alăturat, le-am pus între două straturi de hârtie de copt și le-am presat cu fierul încins la temperatură maximă până când s-au topit. Apoi. Elementul obținut l-am tăiat în mai multe bucăți pe care le-am lipit cu pistolul cu silicon, ca o pată de culoare pe fustă.


Și iată, o creație concepută dintr-o piesă care nu își mai găsea locul în garderoba mea! 


Sunt sigură că ai și tu astfel de obiecte de care nu te poți despărți, dar ești conștientă că nu le vei mai folosi în forma lor actuală. Spune-mi într-un comentariu la acest articol care este obiectul pe care ai vrea să îl reînvii și dă un share public pe pagina ta de Facebook site-ului catmade.ro, și poți câștiga chiar această fustă originală și un cadou surpriză marca noastră, CATMade! Pentru a-mi ușura munca, te rog să lași în comentariu și link spre pagina ta de Facebook. Data limită de înscriere la concurs este 20 ianuarie, urmând ca în 21 ianuarie să anunț câștigătoarea! Te aștept cu drag! Și nu uita: reciclează, reciclează, reciclează!

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

@Corina. Un produs Blogger.

Cele mai citite postari:

Persoane interesate

Arhiva

Despre noi...

De multe ori valurile timpului te poarta pe nisipuri stralucitoare si aurii, mai mult decat ti-ai fi imaginat. Au trecut ani de zile (cam 7-8) de cand, timid, o copila de nici 16 ani impreuna cu mama ei s-au avantat in necunoscutul internetului. Ne-ati fost alaturi, ne-am cunoscut si am comunicat cu multe dintre dumneavoastra. Fie pasiunea pentru vintage, fie dragostea pentru handmade ne-au unit.

Copila a crescut si s-a casatorit cu un om minunat, care a continuat ce au inceput parintii - sa sustina tanara cutezatoare. Acum noi doi traim zile minunate. Sotul meu drag visa demult ca una dintre camere sa o amenajam pentru a ne fi dormitor. Apoi a cedat cu drag camera ca sa ne facem in ea un atelier cochet de creatie vestimentara - dormitorul fiind acum cea mai micuta dintre camerele casei, dar suficienta pentru cuibusorul intim pe care vrem sa il reprezinte.

Peretii atelierului nostru au fost doar caramida - am avut mult de lucru pana sa fie gata. Pana atunci, masinile de cusut au stat intr-o alta camera, si am pornit activitatea. Din februarie 2016, ne-am mutat in atelier! Una dintre cele mai dragi realizari ale noastre e cuibusorul in care ma pot desfasura asa cum îmi place mie si-mi pot pune in practica toate proiectele!

Intre comenzile care nu au întârziat sa apară, intentionez sa imi las si propria imaginație "sa danseze", iar rezultatele vor fi disponibile pentru vanzare în pagina Creațiile noastre.

Fie ca doriti sa cumparati ceva din produsele disponibile, sau vreti sa cream impreuna o tinuta pentru un eveniment sau pur si simplu pentru a va sublinia feminitatea, trasatura ce trebuie sa ne defineasca pe toate zi de zi, sunt deschisa la idei si ma puteti contacta la tel. 0746071717 sau corinaberciu@ymail.com.

O altă pasiune de-a mea este să-mi aștern ideile în scris, motiv pentru care în paginile Gânduri și Informații utile veți putea citi materiale compuse de mine în care veți regăsi fie lucruri personale, fie noutăți din diferite domenii sau link-uri spre unele site-uri ce mi se par că merită atenția dvs.

© CATMade by Corina Toldas, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena