marți, 14 martie 2017

”English for all" is no more a dream!

Ai meu au avut grijă ca, de mică, să intru în universul limbilor străine. Țin minte și acum cum sâmbăta dimineața,  exact la ora la care începeau desenele animate pe TVR, trebuia să merg la meditații la engleză. Învățam noțiuni de gramatică a limbii engleze înainte ca măcar să știu ce înseamnă gramatica în română. Scriam zeci de propoziții în fiecare săptămână, pe care le compuneam folosind cuvinte pe o anumită temă – mai întâi propoziția în limba română , apoi traducerea în engleză și transcrierea fonetică. La un moment dat totul a devenit o ”tortură culturală”, ca să zic așa. Nu mai țin minte exact momentul când am încetat să iau ore de engleză și nici sentimentul de eliberare pe care l-am avut atunci, dar ce știu sigur este că acea perioadă a constituit o bază solidă pentru mai târziu. 

În clasa a VIII-a trebuia să îmi aleg liceul și profilul pe care să îl urmez. Nu aveam o imagine clară despre ce mi-aș fi dorit să fac în viitor, dar, având în vedere că mediile și bagajul de cunoștințe cu care urma să intru în examenele de final de an îmi permiteau, mi-am propus să urmez un liceu bun, cu un profil complex. Am aflat cu doar câteva săptămâni înainte că în luna mai urmau să se facă testările pentru limbi străine, testări fără de susținerea și promovarea cărora era imposibil să urmez profil bilingv.

Au început din nou zile lungi, în care noțiuni de engleză noi și complexe au trebuit să-și găsească loc în mintea mea și, de preferință, nu doar în chirie, ci permanent. Doamna profesoară a început să se ocupe la cel mai serios mod posibil de mine, mai ales că, din cauza nivelului clasei în care eram, îi era imposibil să își desfășoare activitatea la un nivel avansat de predare. Țin minte și acum că pentru mine, copil fiind, era impresionant să merg în sala profesorală și să stau acolo ore întregi ca să pot rezolva exerciții în liniște...

Timpul s-a scurs, iar examenul a venit și a și trecut. Sincer spun, am fost surprinsă să văd că nu doar că am promovat, dar am luat și o notă foarte bună. Cele câteva săptămâni de concentrare maximă au dat roade. Am fost admisă la un Colegiu Național, în clasă cu profil de matematică-informatică bilingv română-engleză. Pentru următorii patru ani, engleza a fost o prezență constantă în viața mea. Celor cinci ore pe săptămână de limba engleză li se alătura și o oră de Cultură și Civilizație Britanică, un curs ținut tot în engleză. Mi se face uneori dor de profesoara de engleză din liceu, de implicarea ei în proiectul de suflet la care lucra de-o viață: să ajute generație după generație să aprofundeze limba lui Shakespeare. 




Am găsit navigând pe internet o persoană care pare a pune tot atât de mult suflet ca și draga mea profesoară de engleză. Această doamnă, Petruța Crețu, care își spune dezinvolt ”Profa”, e plină de viață și energie, vorbește foarte convingător, dar, în același timp, deschis, cald, natural, astfel încât te convinge să te apropii, să te deschizi, să vrei să afli mai mult... Se pare că vrea să „dea engleza pe spate”, așa că a gândit un concept nou și unic de cursuri de engleză fără profesor, dar cu profesor. Cum? Pune la dispoziție cursuri pe care tu le poți urma când ai timp, dar toate răspunsurile tale la exerciții se centralizează și sunt păstrate, astfel încât Profa le poate verifica și îți urmărește progresul, dându-și seama la ce întâmpini dificultăți.

Mi se pare o idee genială pentru că am stat să mă gândesc cum aș proceda acum dacă ar fi să doresc să învăț acum engleza. Nu aș avea cum să îmi fac timp să mă întâlnesc cu un profesor care să îmi predea unele noțiuni și în niciun caz nu aș sta ore întregi să fac teme de casă. Pe platforma despre care vă vorbeam, avantajul e flexibilitatea, dar și faptul că vei fi coordonat de o persoană care are peste 10 ani de experiență în ce privește predatul limbii engleze la adulți. Mai mult, se organizează regulat webinare (atât gratuite, cât și contra cost, în cadrul unui curs ce a demarat chiar azi – găsiți mai multe detalii în link-ul de mai sus) în cadrul cărora Profa împreună cu elevii care participă rezolvă împreună exerciții și discută noțiuni interesante.

Te invit să apelezi cu încredere la Profa Petruța Crețu, pentru că, deși „less is more”, asta nu se aplică niciodată la bagajul de cunoștințe, care trebuie mereu împrospătat și actualizat, mai ales când vine vorba despre o limbă străină!



2 comentarii:

@Corina. Un produs Blogger.

Cele mai citite postari:

Persoane interesate

Arhiva

Despre noi...

De multe ori valurile timpului te poarta pe nisipuri stralucitoare si aurii, mai mult decat ti-ai fi imaginat. Au trecut ani de zile (cam 7-8) de cand, timid, o copila de nici 16 ani impreuna cu mama ei s-au avantat in necunoscutul internetului. Ne-ati fost alaturi, ne-am cunoscut si am comunicat cu multe dintre dumneavoastra. Fie pasiunea pentru vintage, fie dragostea pentru handmade ne-au unit.

Copila a crescut si s-a casatorit cu un om minunat, care a continuat ce au inceput parintii - sa sustina tanara cutezatoare. Acum noi doi traim zile minunate. Sotul meu drag visa demult ca una dintre camere sa o amenajam pentru a ne fi dormitor. Apoi a cedat cu drag camera ca sa ne facem in ea un atelier cochet de creatie vestimentara - dormitorul fiind acum cea mai micuta dintre camerele casei, dar suficienta pentru cuibusorul intim pe care vrem sa il reprezinte.

Peretii atelierului nostru au fost doar caramida - am avut mult de lucru pana sa fie gata. Pana atunci, masinile de cusut au stat intr-o alta camera, si am pornit activitatea. Din februarie 2016, ne-am mutat in atelier! Una dintre cele mai dragi realizari ale noastre e cuibusorul in care ma pot desfasura asa cum îmi place mie si-mi pot pune in practica toate proiectele!

Intre comenzile care nu au întârziat sa apară, intentionez sa imi las si propria imaginație "sa danseze", iar rezultatele vor fi disponibile pentru vanzare în pagina Creațiile noastre.

Fie ca doriti sa cumparati ceva din produsele disponibile, sau vreti sa cream impreuna o tinuta pentru un eveniment sau pur si simplu pentru a va sublinia feminitatea, trasatura ce trebuie sa ne defineasca pe toate zi de zi, sunt deschisa la idei si ma puteti contacta la tel. 0746071717 sau corinaberciu@ymail.com.

O altă pasiune de-a mea este să-mi aștern ideile în scris, motiv pentru care în paginile Gânduri și Informații utile veți putea citi materiale compuse de mine în care veți regăsi fie lucruri personale, fie noutăți din diferite domenii sau link-uri spre unele site-uri ce mi se par că merită atenția dvs.

© CATMade by Corina Toldas, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena